skip to main |
skip to sidebar
Det har sannerligen varit ett fantastiskt rally sedan starten förutsades den 4:e oktober. Stockholmsbörsens OMXS30 har på knappt 4 veckor rusat 170 punkter från 867 till fredagens högsta notering 1 037, imponerande 19,6 %.
Det blev också en förväntad rekyl från den första målnivån 965. När väl kursen etablerades över 965 gick det snabbt uppåt till dagens kurs, eftersom det inte fanns några nämnvärda nivåer att bearbeta från raset i juli då kursen föll snabbt från 1080 till 939, utan något direkt uppehåll på endast 4 dagar.
Vad händer nu? Ja, nu blir läget lite knepigare. Som ni ser i grafen så börjar vi nu närma oss kraftigt motstånd vid 1 050 - 1 060. 200 dagars glidande medelvärde (MA 200 ) befinner sig i nuläget också vid 1 060, så vi börjar närma oss åtminstone en rekyl till att börja med.
När väl rekylen sätter igång siktar jag på att vi ska nå 983 - 1 003, som utgör prisgapet som bildades i och med torsdagens kraftiga öppning.
Är nedgången som inleddes i somras nu härmed avslutad och blir 833 som nåddes den 23:e september den slutgiltiga botten, och har börsen nu inlett en längre uppgångsfas? Det finns faktorer som talar för detta, men vi är inte riktigt där ännu och kan vända neråt härifrån igen. Vi befinner oss vid ett vägskäl kring nuvarande nivåer. Om kursen etablerar sig över MA 200 och då samtidigt bryter nedtrenden från maj (som illustreras nedan), så måste huvudscenariot vara att vi inlett en ny längre uppgångsfas.
Låt oss först invänta en motreaktion neråt inom kort på det kraftiga rallyt vi haft och analysera därefter.
MA 200
Ja, det startade faktiskt ett rally sedan tisdagens inlägg Rally startar?. På endast fyra handelsdagar har OMXS30 stigit 9,4 % och DAX 11,9 %.
Vad händer då nu? Låt oss fokusera på OMXS30 (948,29). Det fattas endast 16,5 punkter till 965 och en 38,2 % fibonacci retracement av hela nedgången från maj till september. Om OMXS30 lyckas etablera sig över 965, som dessutom är en motståndsnivå, blir nästa målnivå dryga 1 000 och en 50 % återhämtning av hela nedgången.
Det är en väldigt volatil marknad och kortsiktigt befinner sig OMXS30 vid motståndsnivåer, samtidigt som det är kraftigt överköpt i momentumindikatorerna, så en rekyl är trolig inom de närmaste dagarna. Med tanke på de kraftiga svängningarna på börsen för tillfället, kan denna rekyl nå området 890-920. Om under 890 så ökar sannolikheten för nya bottennoteringar för året.
Bitarna börjar nu falla på plats för att börserna ska kunna inleda en kraftig upprekyl som jag för tio dagar sedan skrev om i inlägget Sverige, Tyskland & USA.
Tyskland hade då redan nått min målnivå på nedsidan. För OMXS30 antog jag att det skulle komma en sista våg neråt till området kring 800, men den nedgången har uteblivit och lägsta notering för året är hittills 833. Man kan dock se fem fullgjorda vågor i hela nedgången, så en botten vid 833 är helt i sin ordning.
Tyskland och Sverige hade alltså redan tangerat mina målnivåer på nedsidan, men jag stod fast vid min initiala målnivå för S&P 500 på 1 040 - 1 090. Denna målnivå nåddes idag då S&P 500 noterade 1 074 som lägst, och då fullgjordes samtidigt den sista avslutande femte vågen i nedgången som dessförinnan saknades. USA satte idag alltså en lägre botten, medan Tyskland och Sverige satte högre bottnar för året, vilket får tolkas som positiv divergens som inte sällan inträffar vid viktiga toppar och bottnar.
Idag hann alltså USA "ifatt" Tyskland och Sverige, åstadkom en femte avslutande nervåg med positiv divergens, både gentemot de europeiska börsindexen som i momentumindikatorerna, och vände därefter oerhört kraftigt upp, som mest var S&P 500 ner ca 2,25 %, men avslutade dagen istället plus 2,25 %.
Både i Europa och USA vill vi nu se en positiv uppföljning de närmaste dagarna på dagens uppgång i USA, för att kunna dra slutsatsen att en kraftig upprekyl har inletts, som har potential till att bli det kraftigaste rallyt sedan raset påbörjades i somras.